2012. december 13., csütörtök

December 13. - Luca napja

A mezőgazdasági munkák befejezése után, a téli napokon az asszonyok munkaidejük jelentős részét fonással töltötték. 
Az egyházi és népi ünnepeken valamint a jeles napokon tilos volt fonni, asszonyi munkát végezni, ezért is nevezték ezeket téli asszonyi ünnepeknek. 
A legjelentősebb decemberi asszonyi ünnep Luca napja, az év legrövidebb (a Gergely naptár bevezetése előtt) napja volt.
A lányoknak, asszonyoknak tilos volt ilyenkor dolgozni. Számos történet maradt fenn, amely arról szól, hogyan büntette meg Luca azokat, akik megszegték a tilalmat és szőni, fonni, varrni, mosni mertek az ő ünnepén. Luca büntetésből kóccá változtatja a fonalat, a fonó asszonyhoz hajítja az orsót, bevarrja a tyúkok tojókáját.

És hogy ki volt Szent Luca? 

Szent Luca Kr. u. 304 körül élt Syracusában, Szicília szigetén, előkelő nemesi családból származott. Egy alkalommal elkísérte beteg édesanyját Szent Ágota sírjához, remélve a gyógyulást. Itt álmában megjelent neki a szent, és hívta, hogy csatlakozzon az égiek seregébe. Mikor felébredt, édesanyja már nem volt beteg.
Luca kérte anyját, hogy ne adják őt férjhez, mert ő már Krisztus jegyese. Az elhagyott vőlegény azonban ebbe nem tudott belenyugodni, és feljelentette Pascasius fejedelemnél a kereszténnyé lett lányt. 
A fejedelem a bálványok előtti áldozatok bemutatására akarta kényszeríteni Lucát, de mivel ez nem sikerült, el akarta vitetni a bordélyházba, hogy ártatlanságában megrontsák, de még ötven igavonó barom sem tudta elvonszolni a szüzet. Végül kegyetlen kínzások után a bíró halálra ítélte a leányt.

 Szent Luca

Luca ünnepe a középkorban vált európai kultusszá. Védőszentje lett a vakoknak, utcanőknek és a menyasszonyoknak.

Szokás volt régen ezen a napon búzát csíráztatni, és ha karácsonyra szárba szökkent, az jó jelet mutatott a jövő évi termését illetően.
Ezen a napon kezdték el faragni a Luca székét, 12 napon át egészen karácsony előestéjéig, úgy, hogy minden nap csupán egy-egy műveletet lehetett rajta elvégezni.
A széket karácsonyeste elvitték a templomba, az éjféli misére, ott a készítője a székre ráállva megláthatta, kik a falu boszorkányai, mert ilyenkor a boszorkányok szarvat hordanak. Ha meglátta a boszorkányokat, igen csak kellett igyekeznie hogy időben hazaérjen, mert különben széttépték a boszorkányok. A boszorkányok elriasztására településenként más-más praktikákat használtak: fokhagymát dugtak a kulcslyukba, kést állítottak az ajtófélfába, keresztet rajzoltak az ajtóra fokhagymával vagy keresztbe rakták a seprűt. 


Luca szék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése